Mottó: Az egyetlen valóság a TE megélésed.

Végezzünk el egy agyunkkal kapcsolatos kísérletet.

Hunyd be a szemed, és képzelj el egy fél citromot a kezedben. Képzeld el, ahogy beleharapsz, és a savanyú lé szétárad a nyelveden. Mit tapasztalsz? Nyilván a nyálelválasztásod. Az agyad ugyanis kiadta a parancsot a nyálképzés fokozására.
Mindezt anélkül, hogy akár egy csepp citromlevet lenyeltél volna. Sőt a valóságban még a citrom sem létezett.

Az agyunk nem képes különbséget tenni a valóság és a képzelet, a valódi esemény és a képzelt esemény között!

Most nézzünk meg egy-egy példát egy valódi és egy képzelt eseményre.

Valódi esemény:

Egy farkas falka az erdőben kóborol. Az egyik farkas talál egy elhullott vadnyulat és szőröstől-bőröstől felfalja, nehogy a többi farkas elorozza tőle a zsákmányát. A nyúl combcsontja azonban túl nagynak bizonyul, és a farkas gyomra képtelen azt megemészteni. Hősünk ennek következtében életveszélyes helyzetbe kerül.
Az agy érzékeli a veszélyt, és parancsot ad a gyomornak szövetszaporulat (daganat) létrehozására azon a helyen, ahol a csont megakadt.

Van ennek valami értelme? Hiszen ez egy „rákos sejtburjánzás”!
Igen, van. Több szövet nagyobb hatékonyságot és jobb funkciót jelent biológiai szempontból! Emellett laborvizsgálatokkal kimutatták, hogy az újonnan létrejövő daganatsejtek jóval több gyomorsavat tudnak termelni, mint a gyomor normál sejtjei.

Így sikerül a nyúl combcsontját megemészteni, ezután a plusz szövet (daganat) mikroorganizmusok közreműködésével elbontásra kerül.

Képzelt esemény:

Ugye emlékszünk még Bélára az előző cikkből? Ő az, akit kirúgtak az állásából.

Vajon mi fogja azt meghatározni, hogy milyen „betegség” fog kialakulni nála?

Válasz: Az ő érzelmi megélése.

Vagyis az, hogy mit élt át az elbocsájtása közlésekor, és közvetlenül utána.
Lehet, hogy Béla úgy érezte magát, mint akit gyomron vágtak. El sem akarta hinni, hogy ez vele történik. Ráadásul kiderült, hogy a főnök egyik rokona kapta meg az állását. Később úgy fogalmazott, hogy „ezt a szemétséget nem bírtam megemészteni”.

Az érzelmi (lelki) megélés hatására pedig az agya parancsot adott a gyomornak, hogy az indítson el sejtszaporulatot („rák”) az emészthetetlen falat megemésztése céljából.
Vagyis itt ugyanazt az ősi mechanizmust vette igénybe az agy, mint a farkasnál, a nyúl combcsontjának megemésztése érdekében.

Agyunk nem tud különbséget tenni a valódi emésztési probléma (a nyúl combcsontja) és a képzelt emésztési probléma (Béla megemészthetetlen kirúgása) között. A daganat az agyunk megoldása a felmerülő, megoldatlan problémára.

Béla azonban a kirúgását más érzelmi tartalommal is megélhette volna. Ennek következtében másfajta „betegség” alakult volna ki nála.

Megélhette volna a kirúgását a következő érzelmi tartalmak közül bármelyikkel:

Dühös vagyok, rettenetesen bosszant a dolog.” Következmény: Máj- és epevezeték, epehólyag „betegség”.

„Egy aljas disznóság, amit velem műveltek. Egy igazán aljas szar ügy. ”  Vastagbél daganat alakul ki.

Éhen fogunk halni, nem fogom tudni miből eltartani a gyerekeimet.” – Májdaganat (májrák).

„Mindennek vége, mindenem odavan, ellehetetlenültem.” – Veseelégtelenség, az agy parancsára, a test visszatartja a vizet.

„Teljesen értéktelennek érzem magam, nem vagyok elég jó.” Csontritkulás + vérszegénység

Nem akarom, hogy ez legyen. Ellenkezek, ellenállok a helyzettel szemben, és félek, hogy mi lesz ennek a következménye.” – Cukorbetegség

Elvesztettem a „birtokomat”, elvették tőlem azt, ami az enyém.” – Szívkoszorúér artéria elváltozás, szívinfarktussal a megoldás utáni szakasz epileptokrízisében.