Mind az orvosok, mind a természetgyógyászok ugyanabból a alapfeltevésből indulnak ki: a betegség valami természetellenes, rendellenes, rosszindulatú dolog, mely azért jött létre, hogy megnyomorítson vagy elpusztítson minket.

Feltételezésük szerint a betegségek keletkezésének lehetséges okai: a szervezet meghibásodása, az immunrendszer gyengesége, kórokozók dühödt támadása, vagy éppenséggel az, hogy a szervezetünk eszetlen módon megtámadja saját magát.

Hamer doktor felfedezése alapján azonban teljesen más következtetésekre jutunk.

Eszerint a betegség nem más, mint az agyunk válaszreakciója egy (5 feltételnek megfelelő) érzelmi megrázkódtatásra. Valójában egy ősi, primitív túlélőprogramról van szó.

Nélküle az adott élőlény (hiszen a Biologika az állatokra is érvényes) belepusztulna az érzelmi sokk által kiváltott heves feszültségbe. Agyunk érzékeli az érzelmi kibillenést és abban az esetben, ha a konfliktusunkat nem vagyunk képesek záros határidőn belül megoldani, túlélő üzemmódba kapcsol és beindítja a testi elváltozást.

Mi ennek az értelme? Ezt a kérdést még sokszor fel fogjuk tenni a Biologika tanulmányozása során.

Mi történne akkor, ha az agy nem húzná meg a vészcsengőt, és nem indítaná el a túlélési válaszreakciót?

Nézzünk egy példát: Bélát éppen most rúgták ki az állásából. (És ezt ő érzelmi megrázkódtatásként élte meg!) Teljesen kétségbe van esve és el van keseredve.
Az érzelmi trauma teljesen letaglózta őt, éppen az jár a fejében, hogy ezek után nem tudja majd eltartani a családját, fogalma sincs, hogy miből fogja etetni a 2 kislányát.
Különben is már 45 éves, és meggyőződése (hite) szerint ilyen életkorban már senki nem fog neki munkát adni, mert „40 felett már nem kell az ember sehova.”

Aznap nem tud este elaludni és csak álmatlanul forgolódik az ágyban. Valamikor éjjel 3 óra felé csak elnyomja az álom, de pár órával később már megint fenn van, és a problémáján kattog fejben. A probléma nincs megoldva és bárhogy töri is a fejét, a helyzete reménytelennek tűnik. Egyre inkább kétségbe esik és nagyon intenzív lelki szenvedést él át.

Ez még így megy pár napon keresztül, de a konfliktust látszólag lehetetlen megoldani. Ekkor az agya elérkezettnek látja az időt és elindít egy alkalmazkodási válaszreakciót, egy testi betegség formájában.

Ha ezt nem tenné meg, akkor Béla szervezete a meg nem oldott konfliktus miatti folyamatos, nagyon intenzív stressz miatt teljesen kimerülne (konfliktus-aktív szakaszban, mint tudjuk jellemző tünetek többek között az étvágytalanság és az álmatlanság) és előbb-utóbb emberünk a félelembe és a kimerültségbe belehalna.

Könnyen lehet azonban, hogy nem is élne addig, hogy a végkimerülés végezzen vele. Abban az esetben, ha valaki folyamatosan a problémáján és a (nem) lehetséges megoldáson gondolkozik, figyelmetlenné válik és ez életveszélyes lehet.

Lehet, hogy Béla a problémáján „kattogva” lelép a járdáról az úttestre, és sajnos túl későn veszi észre (hiszen a figyelme teljesen máshol van!) a közeledő kamiont, ami elüti őt, halálos sérüléseket okozva. Pár ezer évvel ezelőtt ugyanilyen veszélyt jelentettek őseinkre a ragadozó vadállatok. Minden pillanatban résen kellett lenni. A figyelmetlenség könnyen vezethetett a halálba.

Béla agya elindította a testi elváltozást. Másnap, ébredés után már egy kicsit könnyebbnek érzi magát. A problémája még mindig nincsen megoldva, de már valamelyest csökkent a szenvedés intenzitása. Miért? Mert az agya letöltötte a konfliktust a tudatalattiba. Ezzel mintegy a szőnyeg alá söpörve a problémát.

Nagyon könnyen meggyőződhetünk azonban arról, hogy az érzelmi trauma mentális töltése (töltés = a tudatalattiban tárolt negatív energia) továbbra is ott van tudatalatti szinten. Gondolj csak vissza egy olyan esetre az életedből, amikor nagyon ki voltál valami miatt akadva.
Amikor visszagondolsz erre az eseményre, akkor rögtön a felszínre jön a negatív mentális töltés, és újra átéled azt a negatív érzelmet, melyet régen megtapasztaltál.

A következő cikkemben többek között arról lesz szó, hogy mi határozza meg azt, hogy milyen fajta betegség alakul ki és, hogy mi az egyes természetes elváltozások (betegségek) biológiai értelme.